
Ansamblul palatului episcolap
curtea de arges
Ansamblul Mănăstirea Argeșului este unul dintre monumentele feudale românești foarte apreciat, atât în țară, cât și peste hotare. Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și una dintre cele mai valoroase construcții de arhitectură bisericească din România. Mănăstirea domnească din Argeş a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea, pe locul unei mănăstiri mai vechi, de către domnitorul Neagoe Basarab. Atenţia noului domnitor, descendent din familia boierilor Craioveşti, s-a îndreptat către „cetatea de scaun a Basarabilor” cu scopul probabil de a-şi întări legătura cu vechea familie domnitoare. Concomitent cu mutarea sediului Mitropoliei Ungrovlahiei din „cetatea noastră” Argeş, după cum era numită aşezarea, la Târgovişte, mănăstirea domnească a rămas cu rang de „chinovie de monahi”, dar a fost ridicată la rangul de arhimandrie.
Din necesitatea de a conserva și valorifica ansamblul Mănăstirea Argeșului, un loc încărcat de istorie, tradiţii şi legende, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a demarat în anul 2016 un proiect amplu pentru consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a acestuia. În anul 2017 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului << Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare” .
După finalizarea proiectului de restaurare ansamblul episcopal a fost digitizat prin scanare 3D.
Obiective
- Palatul Episcopal
- Biserica de lemn
- Pavilion si anexe
- Centrul de informare
- Zid incinta
Suprafata
Cele cinci obiective ale ansamblului episcopal mănăstirea Curtea de Argeș cuprinse în proiectului de digitizare însumează o suprafață desfășurată de peste 15500mp.
Statii de scanare 3D
Acest proiect a necesitat 1250 stații RGB de scanare 3D realizate la rezoluție medie (6mm @10m) și mare (3mm @10m). Rețeua finală este compusă din peste 3500 de linkuri.


de incredere pentru