SCANARE 3D - DIGITIZARE

Ansablul "Palatului Episcopal"

Curtea de Arges

Ansamblul palatului episcolap

curtea de arges

Ansamblul Mănăstirea Argeșului este unul dintre monumentele feudale românești foarte apreciat, atât în țară, cât și peste hotare. Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și una dintre cele mai valoroase construcții de arhitectură bisericească din România. Mănăstirea domnească din Argeş a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea, pe locul unei mănăstiri mai vechi, de către domnitorul Neagoe Basarab. Atenţia noului domnitor, descendent din familia boierilor Craioveşti, s-a îndreptat către „cetatea de scaun a Basarabilor” cu scopul probabil de a-şi întări legătura cu vechea familie domnitoare. Concomitent cu mutarea sediului Mitropoliei Ungrovlahiei din „cetatea noastră” Argeş, după cum era numită aşezarea, la Târgovişte, mănăstirea domnească a rămas cu rang de „chinovie de monahi”, dar a fost ridicată la rangul de arhimandrie.

Din necesitatea de a conserva și valorifica ansamblul Mănăstirea Argeșului, un loc încărcat de istorie, tradiţii şi legende, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a demarat în anul 2016 un proiect amplu pentru consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a acestuia. În anul 2017 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului << Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare” .

După finalizarea proiectului de restaurare ansamblul episcopal a fost digitizat prin scanare 3D.

Scanare 3D - digitizare

Echipament utilizat

Scanare 3D - digitizare

caracteristici proiect

Obiective

  • Palatul Episcopal
  • Biserica de lemn
  • Pavilion si anexe
  • Centrul de informare
  • Zid incinta



Suprafata

Cele cinci obiective ale ansamblului episcopal mănăstirea Curtea de Argeș cuprinse în proiectului de digitizare însumează o suprafață desfășurată de peste 15500mp.



Statii de scanare 3D

Acest proiect a necesitat 1250 stații RGB de scanare 3D realizate la rezoluție medie (6mm @10m) și mare (3mm @10m). Rețeua finală este compusă din peste 3500 de linkuri.



Scanare 3D - digitizare

zbor prin norul de puncte

Norii de puncte rezultați în urmă procesului de scanare 3D au fost registrati și georeferentiati în sistemul național de proiecție - Stereografic 1970, plan de referință Marea Neagră 1975.

Ulterior procesului de registratie și georeferentiere norul de puncte final rezultat a fost curățat de zgomot, decimat la o denistate de 3mm și ulterior exportat în formatul .e57.

Zborul prin norul de puncte a fost realizat utilizând un software specializat pentru randari. Norul de puncte este prezentat în culorile RGB captate de scanner dar și în varianta Xray.

Scanare 3D - digitizare

TUR VIRTUAL

Fotografiile preluate de scaner (12MP x 3 x 5 expuneri HDR) sunt compuse în procesul de importare pentru generarea panoramelor 360 HDR în proiecție echirectangulara. Panoramele au fost compuse pentru a genera turul virtual al obiectivelor digitizate.

Puteți naviga în imagine cu ajutorul mouse-ului în orice direcție. Executând click pe marcajele din imagine va puteți mută în altă poziție. Cu ajutorul rotitei mouse-ului va puteți apropia sau îndepărta în imagine.

ACCESEAZĂ TURUL VIRTUAL

Virtual Tour
Scanare 3D - digitizare

NAVIGARE PRIN NORUL DE PUNCTE

Norul de puncte decimat este disponibil pentru vizualizare. Accesând această platforma poți să vizualizezi întreg norul de puncte sau doar unul dintre obiective, poți efectua măsurători și chiar secționa norul de puncte.

Atenție, norul de puncte disponibil pentru vizualizare nu este la rezoluția nativă, acesta este puternic decimat pentru a putea fi diponibil pentru vizualizare pe internet,

ACCESEAZĂ NORUL DE PUNCTE

de incredere pentru